Met de auto naar camping Park Albatros

Met de auto naar camping Park Albatros

Met een afstand van zo’n 1400km vanaf Utrecht is Camping Park Albatros goed te bereiken met de auto. Het helpt ook om tijdens je vakantie de steden, dorpjes en het prachtige landschap van Toscane te ontdekken. Parkeren op de camping is gratis voor één auto per accommodatie en je vindt op de camping ook laadpalen voor wanneer je met een elektrische auto komt.

In deze gids kijken we naar de verschillende routes die je kunt rijden en waar je onderweg rekening mee moet houden, zoals verschillende tolwegen, tolvignetten, laadpalen onderweg en afwijkende verkeersregels in Italië.

De verschillende routes naar Camping Park Albatros

Er zijn verschillende routes om te rijden naar de Toscaanse kust en camping Park Albatros. Hieronder lichten we de twee belangrijkste routes uit met nadruk op mogelijke drukte en extra kosten zoals tol en vignetten.

Via Duitsland en Oostenrijk naar Toscane

Voor veel Nederlandse gezinnen is dit de vaste route naar het midden van Italië, o.a. Toscane en het Gardameer, via de A3 en A5 in Duisland naar München. Om vervolgens via de A12 en A13 in Oostenrijk je weg te vervolgen naar de Brennerpas, vanaf waar je via de A22 in Italië verder rijdt.

Kosten: Het is voor deze route belangrijk om te weten dat je een vignet nodig hebt voor Oostenrijk en dat je tol moet betalen voor de Brennerpas. Voor het stuk door Duitsland is het hebben van een milieusticker handig.

Let op: Vanaf 2025 vinden er werkzaamheden plaats in de Brennerpas en kan het hier dus drukker zijn dan normaal met vertraging als gevolg.

Via Frankrijk naar Toscane

Een alternatieve route is om via Frankrijk te rijden. Vertrek uit Nederland in de richting van Lyon en neem in Frankrijk de Mont Blanc-tunnel naar Italië. Deze route is ook ideaal als je jouw vakantie wil verdelen tussen Zuid-Frankrijk en Italië.

Kosten: Tol voor de Mont Blanc-tunnel, mogelijke tol voor tolwegen in Frankrijk. Voor stops in Franse steden is een mileusticker handig of verplicht.

Tolwegen in Italië

Voor de tolwegen in Italië heb je geen vignet nodig, hier betaal je bij de poortjes op de tolweg zelf. Een tolweg is in het Italiaans Autostrade a pedaggio dus zodra je dat voorbij ziet komen weet je dat je moet betalen om verder te rijden.

Betalen kan altijd met contant geld, kies hiervoor de rijstroken aangeduid met munt- en briefgeld. Je kunt ook kiezen voor de rijstroken aangeduid met carte hier kun je betalen met creditcard of je pinpas.

Als laatste is het ook mogelijk om een tolbadge te gebruiken, hiervoor kies je de rijstroken met Telepass. Hier wordt de tol automatisch betaald via de tolbadge die je voor vertrek hebt gekocht.

Autorijden tijdens je vakantie in Italië

In Italië kun je gewoon rijden met je Nederlandse rijbewijs en zijn de basisverkeersregels niet anders dan in Nederland. Toch zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden, en dan bedoelen we niet alleen de super smalle straatjes in schattige Toscaanse dorpjes.

Wat moet je verplicht bij je hebben in de auto?

Als je in Italië met de auto rijdt ben je verplicht om voor alle inzittenden een veiligheidshesje te hebben en een gevarendriehoek. Uiteraard zijn een reserveband, een verbanddoos en reservelampjes etc. ook handig om bij je te hebben.

Rijd je via Duitsland en Zwitserland dan is ook het volgende verplicht:

  • Verbanddoos
  • Ruitenwisservloeistof
  • Wielkeggen als je met een caravan rijdt.

Voor Frankrijk is het ook nog verstandig om een alcoholtest bij je te hebben, ook al is dit niet meer wettelijk verplicht.

Afwijkende verkeersregels en maximumsnelheden

In Italië gelden gemiddeld genomen dezelfde verkeersregels als in Nederland, wel zo makkelijk. Maar er zijn ook een paar afwijkende regels om rekening mee te houden, als je dit niet doet kan het je een flinke boete opleveren en een verpeste vakantie.

  • Tijdens de zomer, 15 mei tot 15 november, is het in Italië niet toegestaan om op winterbanden te rijden en ook all-season banden kunnen een boete opleveren als deze teveel winterse eigenschappen hebben. In het ergste geval loop je het risico dat je auto in beslag genomen wordt, dus ga op vakantie met zomerbanden.
  • Het is in alle gevallen verboden in Italië om als bestuurder je telefoon te gebruiken of vast te houden. Dit geldt ook wanneer je stilstaat voor een rood stoplicht of in de file.
  • Wil je bellen en gebruik je hiervoor een handsfree headset, dan is het alleen toegestaan om 1 oortje te gebruiken.
  • Kinderen kleiner dan 1.5m moeten verplicht in een kinderzitje. Bij controle wordt deze regel voor buitenlandse auto’s vaak niet gehandhaaft, maar voorkomen is beter dan genezen.

Verder gelden tijdens het rijden in Italië de volgende maximum snelheden:

  • Binnen de bebouwde kom max. 50km/u
  • Buiten de bebouwde kom max. 90km/u
  • Op autowegen max. 110km/u
  • Op autosnelwegen max. 130km/u

Rijd je met een caravan, dan geldt voor buiten de bebouwde kom en autowegen een maximum snelheid van 70km/u en voor autosnelwegen een maximum van 80km/u.

Laadpalen in Italië

Op de camping vind je laadpalen, maar ook in de doorreis landen is het geen probleem om je elektrische auto onderweg op te laden. Zowel Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk hebben een uitgebreid netwerk van laadpalen en ook in Italië vind je inmiddels meer dan 10.000 laadpalen.

De tarieven verschillen per locatie en manier van laden en liggen tussen de 35 cent en 90 cent per kWh. Waarbij laden langs de snelweg en snelladen vaak de duurdere opties zijn. Houdt er ook rekening mee dat de actieradius van je auto afneemt in de bergen, zorg er daarom voor dat je met voldoende acculading de bergen in rijdt.

Voor Italië heb je bij veel laadpalen een specifieke app of laadpas nodig. Populaire opties hiervoor zijn Shell Recharge, Plugsurfing en de Enel X Way app. Met de A Better Routeplanner (ABRP) app kun je eenvoudig een route plannen langs oplaadpunten.

Met kinderen onderweg naar de camping

Voor kinderen is de reis naar Toscane en camping Park Albatros nog altijd een lange rit. Daarom is het handig om voldoende vermaak te hebben voor onderweg. Denk hierbij aan ouderwetse spelletjes om te spelen, maar ook boekjes, zelfs luisterboeken of een tablet kan helpen.

Om de reis minder zwaar te maken kun je ook kiezen voor een overnachtingscamping in het zuiden van Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Zo kunnen niet alleen de kinderen, maar ook jijzelf uitrusten en kom je samen ontspannen aan in Italië.

Alternatieven voor reizen naar Park Albatros

Met de auto naar Park Albatros is in veel opzichten eenvoudig en comfortabel, je hebt bijvoorbeeld geen bagage limieten en je kunt dingen als handdoeken, extra beddengoed of zelfs boodschappen van thuis meenemen. Maar als je geen zin hebt om het hele stuk te rijden, op zoek bent naar een duurzamer alternatief, of gewoon een ander avontuur aan wil gaan dan zijn er ook alternatieven.

Een duurzaam alternatief is met de trein naar Park Albatros, als je met tieners reist is het naast duurzaam ook nog eens een extra avontuur. Minder duurzaam, maar wel comfortabel en gemakkelijk voor bijvoorbeeld een éénouder vakantie, is met het vliegtuig naar camping Park Albatros.

Lees hier over de alternatieven reizen naar camping Park Albatros.