Ontdek de stranden van San Vincenzo

Ontdek de stranden van San Vincenzo

San Vincenzo is een populaire badplaats aan de Etruskische kust in Toscane, Italië. Met zijn 12 kilometer lange kustlijn en uitgestrekte stranden is het een ideale vakantiebestemming voor zonaanbidders of kids die houden van het bouwen van zandkastelen. In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste plekken die San Vincenzo te bieden heeft.

Te beginnen met de stranden van noord naar zuid, en eindigend met bezienswaardigheden en activiteiten om je dag in San Vincenzo helemaal compleet te maken. Of om nog een keer terug te komen.

Vrij strand in het noorden

Het eerste is een vrij strand net buiten de stad San Vincenzo, op de grens met de gemeente Castagneto Carducci. Het is een prachtig zandstrand met gemakkelijke toegang, met helderblauw zeewater. Erachter vind je een dicht dennenbos.

Stranden in het centrum van San Vincenzo

Veel stranden zijn direct te voet bereikbaar vanuit de stad San Vincenzo en zijn daarom super handig als je een hotel dichtbij zee hebt. De stadsstranden van San Vincenzo bieden een continue afwisseling tussen strandtenten en vrije stranden. Dit garandeert je een grote vrijheid in keuze tussen een goedkopere of een luxere vakantie.

De strandtenten van San Vincenzo zijn goed uitgerust en voorzien van diverse faciliteiten zoals bars, verhuur van waterfietsen en kano’s, ligbedden, zonnestoelen en parasols, en meer.

Spiaggia La Principessa

Zuidelijker van de stad San Vincenzo kom je bij het strand La Principessa. Erachter ligt een mooi dennenbos dat tal van campings, hotels, vakantiehuizen, resorts en dorpjes verbergt. Dit strand wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van delen bezet door strandtenten en delen met vrije toegang. De zee is er blauw met mooie vergezichten en kraakhelder water.

Hondenstrand

Aan het eind van het strand La Principessa vinden we ook een strand speciaal voor viervoeters. Het Hondenstrand van San Vincenzo heeft een goed uitgeruste strandtent met alle benodigde faciliteiten voor vakantiegangers met een hond.

Erachter ligt een prachtig bos door dat een waardevolle schaduw biedt, vooral tijdens de warmste uren. Ideaal dus als je met Camping Park Albatros bezoekt met je hond

Strand van Rimigliano

Verder naar het zuiden vinden we het prachtige strand van Rimigliano, dat langs het gelijknamige Rimigliano park loopt. Een meer dan 5 kilometer lang zandstrand en heldere zee zijn de kenmerken die dit strand tot een werkelijk betoverende plek maken.

Het strand van Rimigliano is volledig vrij toegankelijk en er is maar één bar in de totale lengte die diensten aanbiedt (inclusief toiletten en douches), dus als je voor dit strand kiest raad ik aan je goed voor te bereiden en volledig uitgerust op pad te gaan.

De toegang tot het strand gaat via de bossen erachter over een aantal paden. Een weetje: de geboorte van de onechte karetschildpad is hier al een aantal keer waargenomen op dit strand.

Nido dell’Aquila

Een deel van het strand van Rimigliano wordt bezet door het naaktstrand Nido dell’Aquila. Beheerd door de Italiaanse naturistenvereniging, is deze strand vrij toegankelijk. Niet ver van het strand is er ook een restaurant en enkele voorzieningen.

Wat is er te zien in San Vincenzo

Als je klaar bent op het strand dan is het goed om te weten wat er verder te zien is in San Vincenzo. Voor mij waren de hoogtepunten van een bezoek aan dit stadje:

  • De jachthaven van San Vincenzo
  • Parco Costiero di Rimigliano
  • Torens van San Vincenzo

De jachthaven

Het eerste van de bezienswaardigheden in San Vincenzo is de jachthaven. Hier liggen altijd veel boten in allerlei formaten, van de kleinste tot de luxe jachten, afgemeerd aan de verschillende pieren. In de haven is er ook een mooie boulevard, de ‘Passeggiata del Marinaio’, die begint in het centrum van San Vincenzo en langs de hele dam van de haven loopt tot het beeld van de Zeeman, een groot bronzen beeld van 7 meter hoog, gemaakt door Giampaolo Talani.

Parco Costiero di Rimigliano

Het Parco Costiero di Rimigliano, ten zuiden van de stad, is zeker een bezoek waard. Opgericht in 1973, strekt het park zich uit over ongeveer 6 kilometer en een totale oppervlakte van 120 hectare. Het Rimigliano Park maakt deel uit van de Val di Cornia parken, samen met het Archeologisch Park van Baratti en Populonia, het San Silvestro Mijnpark, het Sterpaia Kustpark, het Montioni Natuurpark en het Poggio Neri Bospark.

Torens van San Vincenzo

In San Vincenzo zijn er ook twee torens om te bezoeken. De eerste is de eerdergenoemde Torre di San Vincenzo die zich in de stad bevindt, op een steenworp afstand van de jachthaven. De tweede is de Torre Vecchia di Campiglia die zich in La Torraccia bevindt, bijna op de zuidelijke grens van de gemeente.

Beide torens werden in de middeleeuwen gebouwd door de Pisanen met als doel de kust te beschermen.

Wat is er ’s avonds te doen

We hebben gezien wat er overdag te doen is, wat valt er ’s avonds te beleven? ’s Avonds kun je naar de havenbuurt voor een drankje bij zonsondergang en vervolgens een rondje door het centrum maken op zoek naar een restaurant. Voor na het eten kun je kiezen uit vele clubs, kroegen en discotheken waar je tot laat kunt dansen.

Wat is er in de omgeving te zien

De Etruskische Kust staat werkelijk vol met prachtige en interessante plekken om te bezoeken. Langs de kust zijn er diverse plaatsen waar je een mooie blauwe zee vindt, zoals Baratti. Het binnenland telt daarentegen veel historische pittoreske dorpjes, zoals Castagneto Carducci, Sassetta, Suvereto en Campiglia Marittima.

Een stukje verder naar het zuiden van San Vincenzo vinden we Populonia en Piombino. Als je daarentegen zin hebt in een lekker glas wijn, moet je beslist naar Bolgheri gaan waar enkele van de beste wijnen van heel Toscane geproduceerd worden.